De Welsh Springer

Nieuwsgierig, onderzoekend en alert op zijn omgeving.
Het is een intelligente hond die zich makkelijk laat opvoeden maar hij kan soms wat eigenwijs zijn. Hij is zachtmoedig en mag nooit agressief zijn, naar vreemden toe is hij soms wat terughoudend. Hij mag niet te slank of sierlijk tonen maar moet in zijn stevige, gespierde voorkomen al zijn oorsprong als werkhond verraden. Hij is energiek en heeft veel uithoudingsvermogen. De welsh is niet waaks in de zin van verdedigen maar zal wel aanslaan als hij iets hoort dat hij niet thuis kan brengen. Wat veel eigenaren minder kunnen waarderen is dat ze graag in de viezigheid rollen zoals koeienvlaaien, rotte vis en kadavers.

  • Levendig, speels, volgzaam en aanhankelijk
  • Gemiddelde grootte: reuen 48 cm, teven 46 cm
  • Vrolijke, blije hond met een altijd kwispelende staart.

Tot op hoge leeftijd speels

Een Welsh Springer is pas laat volwassen, pas op de leeftijd van 3 jaar is hij in volle wasdom. Hij blijft tot op hoge leeftijd speels en actief. De Welsh Springer is altijd Rood/wit van kleur, die moet rijk rood en stralend wit zijn, het patroon van rood en wit is van ondergeschikt belang maar wel een kwestie van smaak. Er komen platen en mantelhonden voor.
Het hoofd is harmonisch en fraai besneden en heeft hazelnoot tot donkerbruine ogen met de zachte spaniëluitdrukking.

De bouw is compact met een lichte welving van de lendenen die we bij de overige spaniëls niet zien. Het oor heeft de vorm van een druivenblad en is kleiner dan bij de andere spaniëls en moet geplukt worden. Er is geen onderscheid tussen werk en showlijnen. De standaard is het Engelse type, daarnaast is er het Zweedse type dat wat laagbenig is en het Amerikaanse type dat veel beharing heeft en is overhoekt.

Behoefte aan beweging

Een liefdevolle maar consequente opvoeding is heel belangrijk, duidelijkheid zonder hardheid, bij de juiste opvoeding is hij volgzaam en gehoorzaam, en bij voldoende beweging en prikkels is hij binnenshuis rustig en ontspannen.

De Welsh Springer heeft veel behoefte aan beweging, moet dagelijks een flinke wandeling maken, het liefst onaangelijnd zodat hij vrij kan rennen, honden die te weinig te doen hebben kunnen vervelend worden en sloopgedrag ontwikkelen. De welsh verhaart 2 x per jaar en er zijn er die het hele jaar door verharen, ze hebben min. 4 x per jaar een trimbeurt nodig en de oren moet worden geplukt. Na Castratie/sterilisatie verandert de vacht enorm van een mooie glanzende vacht naar een vale, dikke pluisvacht. De vacht is zelfreinigend, het vuil en zand valt er vanzelf weer uit, schone hond maar dan een vieze vloer of mand.
Tekst: © From Kind of Magic